rodina sportuje

Verba docent, exempla trahunt. Ne, to není zaklínadlo z Harryho Pottera, ale latinský citát, jenž říká: „Slova učí, příklady táhnou.“ A platí i ve sportu. Pro děti můžou být největší inspirací k pohybu aktivní rodiče.

Jak nemít z dětí pecivály, kteří tráví veškerý volný čas přilepení k obrazovkám monitorů a mobilů? Nedělat to samé! Rodiče mají totiž především u dětí do deseti let naprosto klíčovou roli, pokud jde o probuzení vášně ke sportu. A je zcela jasné, že dítě, které běžně vídá rodiče sportovat, bere pohyb a fyzickou zátěž za něco zcela přirozeného (a bezbolestného) – na rozdíl od dítěte, jehož rodiče ve velkém vysedávají u televize, křoupou u toho chipsy a obyčejná procházka po okolí je fyzicky zničí. I jejich potomci jsou pak předurčeni k obezitě a nadváze, kterou v Česku trpí už třetina dětí ve věku 11 až 13 let.

Rodina v pohybu

Ne, není nutné, aby rodiče hned běhali maratony nebo byli tenisovými šampiony. Klíčové pro rozvoj dítěte je, aby od nich dostávalo impulsy k pohybu, aby přirozeně sportovalo a radovalo se z toho. A pokud se budete pohybu a sportu věnovat společně, dítě to může mnohem víc bavit a k tomu se ještě prohloubí váš vzájemný vztah.
Především pak ve věku pěti až osmi let mohou rodiče děti sportem zásadně nasměrovat. V té době jim zrají mozková centra, baví je hry, a pokud tuto zábavu spojíte se sportem, děti začnou fyzickou námahu vnímat jako příjemný pocit. Klidně procházky zpestřete hrami, závody, do kterých se s dětmi zapojíte. Tipy, jak na to, najdete například na webu 6hodin.cz, který nabízí desítky krátkých videoukázek zábavných her a cvičení.

Výletům rovněž dodejte cíl. Třeba dobýt Milešovku či jiný kopec ve vašem okolí může být skvělá výzva, na jehož vrcholku se klidně odměňte sladkostí. Byť to může být zprvu pořádná šichta i pro vás, tak se těšte na pocit štěstí, až cíl splníte. A může se z toho stát fajn víkendová tradice. Nebo zkuste s krosnou na zádech přejít Krkonoše a dvě tři noci strávit na zdejších horských boudách. Věřte, že takový třídenní pochod zvládnou i školkové děti, kterým stejně jako vám zůstanou nezapomenutelné zážitky.
Zkrátka – příklady táhnou.

Vyzkoušejte s dětmi různé sporty. Pak vybírejte

V září jste společně vybrali sportovní kroužek, v říjnu do něj děti chodily s nadšením, ale s příchodem listopadu a prosince najednou čím dál častěji slýcháte: „Mami, mně se tam dneska nechce.“ Co s tím? Změnit sport, či setrvat?

Ne, není to nic neobvyklého a zároveň to ani nemusí být známka toho, že jste šlápli s výběrem sportu vedle či jste na špatné sportovní adrese. Především u mladších dětí se nezřídka stává, že se jim zčistajasna na trénink nechce, a když jim rodič položí otázku: „Proč?“, nedočká se jasné odpovědi. Co za tím může být? Někdy kupříkladu chybějící kamarádi ze třídy, protože na kroužku je jiná parta a vaše dítě si v „neznámém“ prostředí není tak jisté. I proto je dobré se s dětmi po každém tréninku bavit, co se dnes naučily, co je bavilo a co se jim nelíbilo. Mějte ale také na paměti, že třeba u technicky náročnějších sportů (hokej, tenis apod.) jsou lehká rodičovská popostrčení i občasné dětské nářky obvyklé. Co pomůže? Někdy když dítko vidí rodiče při tréninku na tribuně (ti mají zároveň přehled, jestli je vedení kroužku na úrovni), jindy když si v družstvu najde kamaráda. Případně si promluvte s trenérem, aby dítě víc zapojil do dění v kolektivu. Nicméně není řešením se hned vzdát a změnit sport. Zvlášť v rozjetém školním roce totiž není přechod do jiného oddílu úplně snadný.

Sport zároveň děti naučí řádu, disciplíně, plnění si povinností a smyslu pro fair play a posílí jejich sociální vazby, což jsou všechno věci, které se jim v životě budou hodit. Stejně jako občas překonat to, že se jim „něco nechce“.

Předejít potížím se ale dá vhodným výběrem sportů. Je dobré se poptat známých, jak byli s fungováním klubů v okolí i jejich přístupem k dětem spokojeni. Využít se dá rovněž náborových dnů či oblíbeného Wannado Festivalu, kde si kluci i holky mohou zdarma vyzkoušet řadu sportů a pak se konkrétně rozhodnout.
U menších dětí se nebojte širšího záběru. Ať si klidně potomek vybere víc sportů a jednou týdně chodí na fotbal, další den zase na florbal a k tomu zkusí i tenis. Ano, bude to finančně náročnější, protože v oddílech budete muset platit plné členské příspěvky, ale zase dítě dostane všeobecný sportovní základ a nedochází k jednostranné zátěži. Levnějším řešením jsou i všesportovní kroužky, které nabízí řada škol. Postupem času můžete zvolené sporty podle chuti dítěte selektovat a mířit ke specializaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *