Chaos v jídelníčku = chaos na váze
V jídelníčku je chaos a energetický příjem je jako horská dráha
1/2 kila nahoru, 1/4 kila dolů, váha stojí, 1/4 kila nahoru, 3/4 dolů, a tak pořád dokola. Jako na horské dráze. Snažíte se zhubnout, ale vypadá to takhle?
Příčinou váhových výkyvů bývá často fakt, že jíte nepravidelně a/nebo vaše porce jsou energeticky rozházené, pak lítá celkový denní energetický příjem nahoru dolů a tento trend kopíruje i vaše váha.
Lítá počet porcí za den
Jak to konkrétně vypadá v praxi?
Jeden den sníte 4 porce, další 7 a třetí stihnete jen 1 jídlo za celý den.
Navykněte si na pevný stravovací režim. Počet denních porcí udržujte ideálně stejný, a to i o víkendech.
Optimální počer porcí se nastavuje individuálně. Jak si jej správně nastavíte se dočtete v tomto článku.
Lítá energetická hodnota porcí
Jak to konkrétně vypadá v praxi?
Jeden den vzorně připravený oběd z domu, druhý den na obědě s klientem bohaté menu včetně předkrmu a dezertu, třetí den jogurt u počítače. Můžete si odškrtnout kolonku – OBĚD SPLNĚNO, ale sami cítíte, že to není takhle správné.
Energetický příjem má být rovnoměrně rozložen do celého dne a energetikcá hodnota jednotlivých porcí přibližně stejná.
Pokud se ošidíte u snídaní až obědů, hlad a chutě vás doženou v odpoledních hodinách a sníte větší porci než byste měli.
Po velkých porcích se můžete cítit naopak unaveni, bez energie a někoho naopak dále rozmlsávají: „Když už jsem si dala…, tak si dám ještě…“
S nastavením ideální velikosti porce vám velice dobře pomůže pravidlo zdravého talíře. 1/2 talíře zelenina, 1/4 talíře bílkovina a 1/4 talíře sacharidy – tj. obiloviny, pečivo a přílohy.
Autor fotografií: www.stob.cz