Chaos v jídelníčku = chaos na váze

obese-3011213_1920

V jídelníčku je chaos a energetický příjem je jako horská dráha

1/2 kila nahoru, 1/4 kila dolů, váha stojí, 1/4 kila nahoru, 3/4 dolů, a tak pořád dokola. Jako na horské dráze. Snažíte se zhubnout, ale vypadá to takhle?  

Příčinou váhových výkyvů bývá často fakt, že jíte nepravidelně a/nebo vaše porce jsou energeticky rozházené, pak lítá celkový denní energetický příjem nahoru dolů a tento trend kopíruje i vaše váha.

Lítá počet porcí za den

Jak to konkrétně vypadá v praxi?

Jeden den sníte 4 porce, další 7 a třetí stihnete jen 1 jídlo za celý den.

Navykněte si na pevný stravovací režim. Počet denních porcí udržujte ideálně stejný, a to i o víkendech.

Optimální počer porcí se nastavuje individuálně. Jak si jej správně nastavíte se dočtete v tomto článku.

Lítá energetická hodnota porcí

Jak to konkrétně vypadá v praxi? 

Jeden den vzorně připravený oběd z domu, druhý den na obědě s klientem bohaté menu včetně předkrmu a dezertu, třetí den jogurt u počítače. Můžete si odškrtnout kolonku – OBĚD SPLNĚNO, ale sami cítíte, že to není takhle správné.

Energetický příjem má být rovnoměrně rozložen do celého dne a energetikcá hodnota jednotlivých porcí přibližně stejná.

Pokud se ošidíte u snídaní až obědů, hlad a chutě vás doženou v odpoledních hodinách a sníte větší porci než byste měli.

Po velkých porcích se můžete cítit naopak unaveni, bez energie a někoho naopak dále rozmlsávají: „Když už jsem si dala…, tak si dám ještě…“

S nastavením ideální velikosti porce vám velice dobře pomůže pravidlo zdravého talíře. 1/2 talíře zelenina, 1/4 talíře bílkovina a 1/4 talíře sacharidy – tj. obiloviny, pečivo a přílohy.

 Autor fotografií: www.stob.cz