Proč se vyplatí investovat do kvalitního pečiva?

Pečivo se u zastánců zdravé výživy stále častěji dostává na černou listinu. Hned vedle sladkostí, polotovarů nebo fast food menu. Přitom kvalitní pečivo nejenže tělu neublíží a skvěle chutná, ale může být i každodenní součástí dietní stravy.

Článek

Bílé pečivo a obecně jednoduché sacharidy jsou často označovány za viníky přebytečných kil. „Přestal jsem jíst pečivo a všechny přílohy, a do měsíce bylo pět kilo dole.“ Už jste od některého ze svých přátel a známých slyšeli něco podobného? Možná vás v tu chvíli napadlo, jaký je to zázrak. Jenže pečivo není na pranýři úplně právem. Můžete zdravě zhubnout bez něj, ale i s ním. Navíc kvalitní druhy jsou pro váš organismus v lecčem prospěšné.

Když vyřadíte sacharidy

Pokud omezíte zdroje sacharidů, kterými pečivo, těstoviny, rýže a další přílohy samozřejmě jsou, uvidíte opravdu rychlý úbytek na váze. Má to však několik ale. Zaprvé hubnete převážně vodu, která je vázaná na svalový glykogen (to je zásobárna energie ve svalech, která slouží jako pohotový zdroj energie při jakékoli fyzické práci), tuku mnohem méně. Zadruhé tělo se při takovém jídelníčku dostane do úsporného režimu, čili se vám zpomalí metabolismus. Zatřetí nedostatek sacharidů může vést k podrážděnosti, únavě, depresím i celkové slabosti. To vše dohromady vede k tomu, že to s velkou pravděpodobností jednou nevydržíte, vrátíte se k přejídání a nahoře budete mít nejen shozená kila, ale možná i něco navrch.

Kvalitní pečivo a přílohy

Každá mince má dvě strany. Že se bez pečiva nedá zdravě pomalu hubnout, pravda také není. Pokud vás voňavý křupavý plátek chleba s máslem nechává úplně v klidu, pak klidně pečivo z jídelníčku vyřaďte. Chyba to není. Ovšem přesto doporučujeme v umírněném množství zařadit jiné zdroje sacharidů, třeba ovesné vločky, brambory, rýži, bulgur nebo třeba pohanku.

Celozrnný chleba s máslem si klidně můžete dopřát. Lepší než máslo jsou ale třeba tvarohové pomazánky, dostanete do sebe totiž ty správné tuky

Benefity dobrého pečiva

Pokud si dáte k večeři tři bílé rohlíky, neznamená to, že do druhého dne přiberete tři kila. Vlastně pokud to máte dobře spočítané, můžete i s takovým pokrmem dále hubnout. Na druhé straně, dostanete do sebe kolem 400 kcal, ale žádné živiny, které by organismu prospěly.

Kvalitní pečivo, které si popíšeme níže, může mít v sobě dost dobrého. Na prvním místě představuje zdroj vlákniny, která má jednak dobrý sytící efekt, jednak podporuje zdraví střev. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin E a z minerálů třeba hořčík nebo draslík. Pečivo, které navíc obsahuje dost semínek, je také zdrojem zdravých tuků.

Semínka prospívají dobrému trávení.

Jak vybírat pečivo podle názvu?

  • Celozrnné pečivo – Pokud pečivo má v názvu slovo celozrnné, musí dle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Doporučujeme mu dát v obchodu přednost před všudypřítomným „cereálním“ nebo jinak umně pojmenovaným pečivem, a to i v případě, že je ze zmrazeného polotovaru. Tato skutečnost může mít vliv na chuť a trvanlivost, ale co se prospěšných látek týká, je na tom stejně jako čerstvé kusy.
  • Cereální a vícezrnné pečivo – Cereální pečivo je každé pečivo vyrobené z obilovin, respektive z mouky. Pod atraktivním názvem se tak může skrýt i obyčejný bílý rohlík. Vícezrnné pečivo musí obsahovat více druhů mouky, nikde však není dáno, že součástí směsi musí být i celozrnná mouka. Ani jedno z těchto označení není proto zárukou prospěšného pečiva.
  • Grahamové pečivo – Grahamové pečivo je správnou volbou, pokud ho koupíte od osvědčeného výrobce, nejlépe v menší pekárně. Správně se jedná o pečivo, které se vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. U nás ale není legislativa, která by tento výrobní postup hlídala.
  • Kváskový chléb – K výrobě tohoto chleba ze žitné mouky se používá tradiční kvásek. Má sice méně vlákniny než celozrnné pečivo, obsahuje ovšem hodně minerálních látek a vitaminů. Navíc vydrží déle čerstvý a chutný.
  • Semínkové pečivo – Speciální a nikterak legislativně uchopenou kategorií je dnes oblíbené pečivo, které ze značné části sestává ze semínek. Jeho prospěšnost se liší druh od druhu. Obecně se dá označit za zdravé, plné cenných látek, na druhé straně je oproti klasickému pečivu hodně kalorické. Proto s ním opatrně.

Pozor si dejte na všechny druhy, které mají označení „tmavé“, „fitness“ a podobně. Mnohdy totiž zdání klame a namísto zdravějšího pečiva se vám dostane jen obyčejného z bílé mouky, pouze obarveného. Takže výsledek bude v podstatě stejný, jako kdybyste si koupili klasický rohlík. Proto se opravdu vyplatí sledovat složení a názvy, které jsou upraveny směrnicemi.