1. Jíme stále málo zeleniny
Všichni moc dobře víme, že musíme jíst zeleninu, protože je prostě zdravá a mnohé z obsažených látek, obzvláště z řad fytonutrientů, v jiných potravinách ani nenajdeme.
Přestože to víme, jíme zeleniny žalostně málo. Denně máme sníst 400 – 500 g zeleniny, ale v praxi vidím sotva polovinu, což potvrzue i ČSÚ, který uvádí, že Češi jedí průměrně 232 g zeleniny na osobu a den.
- Nebuďte líní si zeleninu nakoupit, umýt, oloupat, nakrájet, nastrouhat atd.
- Buďte kreativní. Nikdo vás v zimě nenutí do rajčat a okurek. Nakupte si zelí, mrkev, řepu, dýni, květák, brokolici a další druhy.
- Zeleninu nemusíte chroupat jen studenou. Užívejte si ji i teplou nebo naloženou, jakou dělaly naše babičky.Zeleniny je v jídelníčcíh žalostně málo. Denně máme sníst alespoň 400 g zeleniny, což je jedna okurka nebo dvě papriky. Je to množství, které LZE sníst.
2. Nepravidelné jedení
Další poznatek z praxe je, že během redukce srovnáte svůj stravovací režim a dáte jedení řád.
Tělu to při správném složení maximálně vyhovuje a odměnou jsou nejen ubývající kilogramy, ale i úprava zažívacích potíží, ztráta chuti na sladké nebo odeznívající pocity únavy.
I přes všechny tyto významné benefity, se spousta lidí po skončení hubnoucího období vrací k nepravidelnosti. Ale…
- Pravidelné jedení je naprosto klíčové nejen pro hubnutí, ale i pro udržení si hmotnosti. Žádná práce by neměla být tak důležitá, abyste kvůli ní přestali jíst a pít a jídlo v rychlosti a bezmyšlenkovitě hltali.
- Nepodceňujte přípravu jídla (alespoň v myšlenkách) na celý následující den!
3. Mnoho cukru v jídelníčku
Maximální dávka přidaného cukru dle WHO je 50 g na den, tj. 12 kostek cukru. V jídelníčcích ale vidím i několikanásobně vyšší množství.
Otázka hladu a bažení po sladkém souvisí s hladinou cukru v krvi. Pokud je příliš nízká, dostanete nezvladatelné chutě na sladké a jen těžko vyhrajete silou vůle.
Prevencí chutí na sladké je již zmíněné pravidelné jedení a zařazení potravin s nízkým glykemickým indexem do jídelníčku.
Sladkosti konzumujeme také proto, že jsme si vytvořili návyk je konzumovat v nejrůznější situacích. Sladká tečka po jídle, odkládání práce na později, odměna po náročném dni, zlepšení nálady atd.
- Zlozvyky je třeba se odnaučit, bezbolestnější radu stále neznám.
- Chce to přípravu a nápaditost, abyste si namísto mlsání vymysleli jinou, příjemnou aktivitu a vhodnější jídlo.
- A také trpělivost a disciplinovanost, než se zlozvyku odnaučíte.
50 g cukru = maximální dávka cukru na den 1 kostka cukru váží 4 g
4. Nedostatek pohybu
Zde platí to stejné, co u zeleniny. Všichni víme, že bychom měli, ale neděláme to!
Hubnoucí často cvičí i 7x týdně, ale po čase se vrátí opět na nulu. Není divu. Tohle je bolestivé nejen po fyzické stránce, ale i po té psychické. Každodenní cvičení se fakt těžko šroubuje na už tak nabitý každodenní harmonogram.
Věřte, že nemusíte cvičit každý den! Je efektivnější cvičit 3x týdně po celý život než 7x týdně nárazově v hubnoucích fázích života.
Čím dřív si tento návyk upevníte, tím více ovoce vám ke stáru přinese! U starších klientů, seniorů, pozoruji vyšší vitalitu a radost ze života, pokud mají vybudovány pohybové návyky.
Stydíte se cvičit, přijďte se vyzkoušet, naučit Nordic walking v přírodě.
5. Víme toho hodně, ale nakonec jen málo děláme
…nebo „to“ dlouhodobě nevydržíme. Proč?
Protože nás prostě melou ty každodenní povinnosti, starosti, úkoly, odkládáme naše odhodlání být lepší na zítra, pozítří, na pondělí, až bude klid, až budou děti větší, až dodělám tuhle práci a tak dále.
Nejraději bychom udělali tlustou čáru a byli jiným člověkem ze dne na den. Ale to prostě nejde!
Buďte trpěliví a vytrvalí. Já vím, nezní to tolik líbivě a lákavě jako rychle, hned a bez práce!