Hrajte hry

Určitě máte spoustu oblíbených her, které se dají hrát za chůze. Níže se pak můžete nechat inspirovat těmi, které hrajeme my.

  • Sochy – jeden jde vpředu, ostatní za ním vzadu. Když se první otočí, ostatní musí zkamenět. S tím, koho uvidí vpředu jdoucí hráč se hnout, si vymění místo.
  • Bingo – dejte dohromady devět nebo šestnáct věcí, které pravděpodobně během výletu uvidíte (mohou to být různé druhy rostlin nebo zvířat, stavby, krmelec, posed, řeka, vodopád, jeskyně, skála,…) a každý si pojmy různě rozmístí do mřížky (3×3 nebo 4×4). Když dané věci hráč uvidí, odškrtne je ze seznamu. Můžete hrát buď jako klasické bingo, tzn. že vyhrává ten, kdo si věci rozmísti tak, že jako první může proškrtnout mřížku horizontálně, vertikálně nebo diagonálně, nebo se hraje tak, že věc si odškrtává jen ten, kdo jí uviděl jako první a vyhrává ten, kdo si během výletu odškrtl nejvíce věcí, příp. jako první má odškrtnuto vše.
  • Šipkovaná a hledání pokladu – nemusíte připravovat dopředu, stačí, když jeden z dospělých vyjde o něco napřed a bude připravovat hru během výletu. Na šipky použijete klacky, čas od času zařadíte úkol, který napíšete na lísteček a položíte na viditelné místo. Na konci schovejte pro děti poklad.
  • Slovní fotbal – říkáte popořadě slova, následující vždy začíná písmenkem (nebo slabikou), na které skončilo to předcházející.
  • Hádej, kdo jsem – jeden si myslí konkrétní věc, osobu nebo zvíře, další se pomocí otázek, na které lze odpovědět pouze ano/ne, snaží danou věc uhádnout.
  • Kolik jich znáš – nadnesete kategorii – např. auta, zvířata, rostliny, sporty, hlavní města… (lze různé obtížnosti podle věku a schopností dítěte, např. místo zvířete savec nebo zvíře začínající písmenkem K). Každý postupně říká slovo z dané kategorie. Kdo už vyčerpá svojí zásobu, hru končí a ostatní pokračují. Kdo vyhraje, vymýšlí kategorii pro další hru.
  • Moje očko vidí něco, co začíná na písmenko … Řeknete počáteční písmenko věci, na kterou koukáte a ostatní hádají, co to je. Pro děti, které ještě neumí písmenka, lze věc, na kterou koukáte, popsat (např. mrak – moje očko kouká na něco, co je bílé). Kdo uhádne první, začíná další hru.

           3. Nepodceňte svačinky

Svačin udělejte radši více než méně a kombinujte co nejrůznější druhy – ovoce, zelenina, oříšky,  toasty, krekry, domácí buchta, pitný režim… Až bude nejhůř, můžete udělat piknik nebo hostinu a dítě bude za chvíli jak vyměněné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *