Ingredience

PotravinaMnožství (g/ml)
Čekankový sirup 15
Mléko kefírové 1,5 % tuku200
Mouka pšeničná celozrnná100
Mrkev400
Olej řepkový12
Vejce celé (syrové)55
Máslo čerstvé nesolené10
Rozinky40
Tvaroh tvrdý průměr120

Postup přípravy

Mrkev (cca 160 g, zbytek si necháme na ozdobení) si uvaříme a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Lze použít i syrovou mrkev, ale s uvařenou budou lívance jemnější. Vejce rozšleháme s kefírem a čekankovým sirupem, přimácháme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a sušeného zázvoru a rozmícháme. Na závěr vmícháme mrkev. Mělo by nám vzniknout těsto hustší konzistence, v případě potřeby zředíme kefírem nebo zahustíme moukou.

Z těsta tvoříme malé lívance a opékáme z obou stran na pánvi na malém množství řepkového oleje. Očištěnou a umytou mrkev nastrouháme na tenké podlouhlé plátky (nejlépe to jde škrabkou), plátky mrkve opečeme na troše másla a přidáme rozinky (můžeme rozinky předem namočit v rumu), podlijeme trochou vody a necháme chvíli podusit, než bude mrkev měkká. Na závěr dochutíme skořicí a směs přidáme na hotové lívance společně se strouhaným tvarohem.

  • STOB recept
  • Porce: 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *