Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Čekankový sirup | 15 |
Mléko kefírové 1,5 % tuku | 200 |
Mouka pšeničná celozrnná | 100 |
Mrkev | 400 |
Olej řepkový | 12 |
Vejce celé (syrové) | 55 |
Máslo čerstvé nesolené | 10 |
Rozinky | 40 |
Tvaroh tvrdý průměr | 120 |
Postup přípravy
Mrkev (cca 160 g, zbytek si necháme na ozdobení) si uvaříme a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Lze použít i syrovou mrkev, ale s uvařenou budou lívance jemnější. Vejce rozšleháme s kefírem a čekankovým sirupem, přimácháme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a sušeného zázvoru a rozmícháme. Na závěr vmícháme mrkev. Mělo by nám vzniknout těsto hustší konzistence, v případě potřeby zředíme kefírem nebo zahustíme moukou.
Z těsta tvoříme malé lívance a opékáme z obou stran na pánvi na malém množství řepkového oleje. Očištěnou a umytou mrkev nastrouháme na tenké podlouhlé plátky (nejlépe to jde škrabkou), plátky mrkve opečeme na troše másla a přidáme rozinky (můžeme rozinky předem namočit v rumu), podlijeme trochou vody a necháme chvíli podusit, než bude mrkev měkká. Na závěr dochutíme skořicí a směs přidáme na hotové lívance společně se strouhaným tvarohem.
- STOB recept
- Porce: 4