Zdravá strava je založená na skutečných potravinách a jídlech z nich. Základem zdraví totiž není zázračný poměr živin, počet gramů nějaké potraviny ani počet kalorií nebo porcí. Zdravá strava může mít různé podoby. Mnohým bude vyhovovat zobrazená vyvážená strava, někomu může více prospívat rostlinná strava s vyšším obsahem sacharidů a jinému nízkosacharidová strava s vyšším podílem tuků a bílkovin.
Zdroje tuků a bílkovin – maso a vnitřnosti, ryby a mořské plody, mléko a nedoslazované mléčné produkty, vejce, luštěniny, ořechy a semínka / panenské rostlinné oleje, máslo, sádlo
Zdroje sacharidů – zelenina a ovoce, houby, brambory, kroupy, jáhly, pohanka, rýže, ovesné vločky, kvasové pečivo, těstoviny
Lidské potřeby – dostatek pohybu a spánku, pobyt na čerstvém vzduchu a slunci, dobrá nálada a přátelé.