Kolik stojí základní vybavení pro nordic walking?

Pro Nordic walking potřebujete dvě věci: zaprvé know-how jak a co dělat, aby vám pohyb s holemi přinesl užitek a za druhé funkční hole. Tedy doporučujeme tento postup:

  1. najděte si instruktora
  2. dejte si s ním lekci, kurz a udělejte si vlastní zkušenost
  3. rozhodněte se, co chcete dál, jestli a jaké hole pro vaši potřebu, záměr, cíl (pokud vás pohyb osloví:)

Tímto postupem ušetříte za hole, které jsou možná levné nebo moc drahé nebo pro vás nefungují. Získáte vlastní zkušenost s novým pohybem, informace, co vše tento pohyb může přinést, kde jej provozovat a co je ještě s holemi možné, dovednost, na jejímž základě se můžete rozhodnout, jaké hole potřebujete. Tedy lekce nebo kurz & hole a můžete startovat. Ceny lekcí jsou přijatelné jako pro jakýkoliv jiný sport, aktivitu, v nastavení dle instrukorů a jejich reģionů.

Mám si koupit skládací hole nebo pevné?

Nordic walking je dynamická chůze někdy i běh, který lze přirovnat k “běžkování na sucho”, na stezkách, kdy máme velké nároky na mechanické vlastnosti hole při každém zabodnutí a odrazu. Na konstrukci, materiálu, detailech hole záleží, aby vám to šlo a dělalo radost. Primárně tedy pro tento pohyb doporučujeme hole jednodílné, ale pokud někdo je víc turista, může využít i hole skládací. Stručně pro kondiční šlapání, trénink jednodílné, pro turistiku třeba skládací s rukavičkovým poutkem, které šetří tělo a zefektivní pohyb.

Jaké boty jsou vhodné pro nordic walking?

Principielně boty na nordic walking by měli chránit chodidlo nohy, být lehké, ohebné, dýchat a hlavně dovolovat práci kotníků (pro dynamický odraz). Tedy nízkokotnikové na jaro, léto, podzim a třeba i zimu, kde můžete vyzkoušet i boty 3/4 speciály s vykrojenou patou (dělají se pro běžce, najdete ve speciálkách na běh, běh v terénu, tzv. trail). Pro stezky volíme spíš nižší podešev, aby se svaly nohy mohly co nejvíce zapojit do pohybu a tím se posilovaly a na pevné povrchy (např. asfalt) podešev s tlumením, tlustší, vyšší oproti obuvi na přírodní stezky. Základ je vyzkoušet si boty na svoji nohu:) Obecně platí volit cca o půl až jedno číslo boty větší než je vaše noha (pro prostor okolo prstů, když noha zbytní v pohybu) a vybírat si boty spíše odpoledne, večer (kdy noha “nateče”).

Jak pohybově zdatný/á musím být, abych mohl začít s nordic walking?

Každý, kdo chodí po dvou (člověk vzpřímený) a nebrání mu nic v přirozené chůzi, může začít svou chůzi zefektivňovat, rozvíjet, kultivovat. Tento pohyb je o vás, kdo chcete být v kondici a žít aktivní zdravý život. Nordic walking vyšel ze sportu, letního tréninku běžkařů, tedy má sportovní potenciál (který zdaleka ještě není sportovci využit) a má varianty (hobby vycházky, zdravotní rokonvalescence, regenerační účinky, motivační start up pro nový životní postoj atd.), které přinesou užitek každému, kdo se pro to rozhodne. Po krocích, ale navždy v kondici (těla i mysli), by řekli nordic nadšenci.

Je nordic walking vhodná aktivita pro hubnutí?

Jasně, ovšem, velmi efektivní. Vyzkoušejte, vydržte 3-6měsíců, pravidelně aspoň 3x týdně, 40-90min (začít můžete s jakýmkoliv časem, když vydržíte) v intezitě, která vám na začátku bude vyhovovat a postupně se budete zlepšovat (tempo bude tak svižné, že se slova z vašich úst budou vytrácet, pokud byste chtěli plynule mluvit), dle měřičů tepové frekvence na intenzitě 60-75%TFmax (výpočty řešte s odborníky nebo zkušenými instruktory nordic walking). Pro vyšší cíle projděte zdravotní a zátěžové testy na odborných pracovištích a pusťte se do toho! Nezapomeňte na regeneraci (odpočinek, masáže, saunu, jiný pohyb).

Nordic walking je tak jednoduchý a tak efektivní, že vás může zdržovat od jeho vyzkoušení a přidání do mozaiky pohybových aktivit už jen vaše ne-zkušenost, motivace, vůle.

Mám si hledat kurz i když chci chodit jen rekreačně?

Vyplatí se to a vrátí se vám to mnohokrát např. v pevném trupu a zdravých zádech, umění šetřit kolena a klouby v terénu, rychlosti pohybu a rovnoměrném zapojení svalů v pohybu vpřed, zlepšením rozsahů pohybů, vyrovnáním napětí v těle, vztahu k sobě a chuti se pravidelně hýbat a to nejlépe furt a všude a ještě lépe v přírodě 🙂 A to má svou hodnotu za pár lekcí či kurz, co vy na to? Znalý instruktor nordic walking vás elegantně, rychle a funkčně provede novým pohybem a dodá další cvičení, možnosti a motivaci. Udělejte si vlastní zkušenost.)

Zdroj: www.severskachuze.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *