losos

Teď je ten správný čas dát naší imunitě přídavný pohon. Jak posílit obranyschopnost organismu jídlem? Máme pro vás tipy, co si dát k snídani či k večeři, aby vaše tělo bylo odolnější.

Aby nás naše imunita mohla účinně bránit před armádou bakterií a virů, které nás v nadcházejícím období pravděpodobně nezapomenou navštívit, je potřeba doplnit posilující látky, které jsou obsaženy v mnohých potravinách. Pomozte svému tělu chutnou večeří nebo víkendovými snídaněmi. Vyzkoušejte recepty, které pomohou vaší imunitě zvládnout každou situaci.

Losos s citrusy a quinoou

Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v lososovi působí protizánětlivě a posilují imunitu.

  • 1,5 hrnku quinoy
  • olivový olej
  • 2 filety z lososa
  • sůl
  • pepř
  • 1 limetka
  • 1 citron
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
  1. Lososa osušíme, osolíme, opepříme, lehce potřeme olivovým olejem a posypeme hladkolistou petrželkou.
  2. Filet položíme kůží dolů do zapékací mísy, poklademe ho plátky citronu a limety a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
  3. Quinou uvaříme v osolené vodě nebo ve vývaru a přidáme na talíř k lososovi jako přílohu.

Nedělní skořicová ovesná kaše

Ovesné vločky v sobě skrývají betaglukany, látky posilující imunitu. Skořice je přírodní antibiotikum, zabírá proti zánětům a zbavuje bolestí v krku.

  • ovesná kaše
  • 20 g sušených meruněk
  • 20 g sušených švestek
  • 50 ml rumu
  • 100 g jablek
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • ⅓ lžičky mletého hřebíčku
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 20 g mandlí v plátcích
  1. Nasekané meruňky a švestky namočíme v rumu a necháme odležet do druhého dne.
  2. Jablka nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, přisypeme ovesné vločky, skořici, mletý hřebíček, zalijeme mlékem, přidáme med a za stálého míchání vaříme 5 minut.
  3. Hotovou ovesnou kaši ozdobíme naloženým sušeným ovocem a mandlemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *