Teď je ten správný čas dát naší imunitě přídavný pohon. Jak posílit obranyschopnost organismu jídlem? Máme pro vás tipy, co si dát k snídani či k večeři, aby vaše tělo bylo odolnější.
Aby nás naše imunita mohla účinně bránit před armádou bakterií a virů, které nás v nadcházejícím období pravděpodobně nezapomenou navštívit, je potřeba doplnit posilující látky, které jsou obsaženy v mnohých potravinách. Pomozte svému tělu chutnou večeří nebo víkendovými snídaněmi. Vyzkoušejte recepty, které pomohou vaší imunitě zvládnout každou situaci.
Losos s citrusy a quinoou
Omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v lososovi působí protizánětlivě a posilují imunitu.
- 1,5 hrnku quinoy
- olivový olej
- 2 filety z lososa
- sůl
- pepř
- 1 limetka
- 1 citron
- 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
- Lososa osušíme, osolíme, opepříme, lehce potřeme olivovým olejem a posypeme hladkolistou petrželkou.
- Filet položíme kůží dolů do zapékací mísy, poklademe ho plátky citronu a limety a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Quinou uvaříme v osolené vodě nebo ve vývaru a přidáme na talíř k lososovi jako přílohu.
Nedělní skořicová ovesná kaše
Ovesné vločky v sobě skrývají betaglukany, látky posilující imunitu. Skořice je přírodní antibiotikum, zabírá proti zánětům a zbavuje bolestí v krku.
- 20 g sušených meruněk
- 20 g sušených švestek
- 50 ml rumu
- 100 g jablek
- 200 g ovesných vloček
- 1 lžička skořice
- ⅓ lžičky mletého hřebíčku
- 200 ml mléka
- 2 lžíce medu
- 20 g mandlí v plátcích
- Nasekané meruňky a švestky namočíme v rumu a necháme odležet do druhého dne.
- Jablka nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, přisypeme ovesné vločky, skořici, mletý hřebíček, zalijeme mlékem, přidáme med a za stálého míchání vaříme 5 minut.
- Hotovou ovesnou kaši ozdobíme naloženým sušeným ovocem a mandlemi.